SIGLogo(t)
Gezondheid als spel

Je speelt met je leven

Van leven ga je dood; dat is een gegeven.
Hoe je dood gaat is een keuze.
Vaak is die keuze niet bewust, maar die onbewuste keuze heeft wel met al je bewuste en onbewuste keuzen te maken.
Elke keuze die je ooit hebt genomen, werkt door in je verdere leven.
Vooral de keuzen die je onbezonnen hebt genomen, en de onaffe besluiten, zitten soms levenslang in de weg.

De oefeningen hier zijn erop gericht om je dit te helpen merken.
Daardoor kan je er wat aan doen.
De oefeningen zijn oefeningen die je zelf doet, soms met een andere of met een omgeving.
Het zijn oefeningen in verantwoordelijkheid, en bewustzijn.

Er is niemand anders die je het kan verwijten als de oefening voor jou niet werkt.
De oefeningen zijn erop gericht dat je je goed voelt.

Soms, vaak, betekent dat dat je je daardoor slecht voelt: al die onaffe zaken die je onbewust in de weg zitten. Al die onopgeloste herinneringen van pijnlijke episoden die je onder het tapijt hebt geveegd. Zodra die weer bovenkomen, zit je voor je gevoel weer middenin die beleving. Daar zijn deze oefeningen voor bedoeld: om dan een andere keuze te kunnen maken. Die keer in het donker, in de regen, of in de afgrond: die is voorbij. Het is een herinnering; een schaduwbeeld in je gedachten. Als je het beleeft, gewaarwordt, kan je de lading ervan ontlaten. Daarna wordt die verschrikkelijke herinnering niet meer dan een gedachte, een foto, en souvenir van een bezoek aan het spookhuis op de kermis, of een griezelfilm in het theater. Het was, maar is voorbij. Je kan er rustig aan terugdenken, want het doet je verder niets meer.

Dat is waarvoor deze oefeningen bedoeld zijn: er voor te zorgen dat je je eigen goede gevoel weer kan beleven. Inbegrepen het oplossen van gevoel waarbij je je niet goed voelt.
Gevoel, en emotie, is en keuze. Soms een voorbije keuze.

De oefeningen zijn erop gericht dat je ook in wat voorbij is weer vrij kan kiezen. Zoals men zegt: je bent nooit te oud om nog een gelukkige jeugd te hebben. Het gaat er niet om wat je vindt; het gaat erom wat je ervan maakt... Want vindt je daarvan?

 

Maak je leven anders, door anders ermee om te gaan; in eerste instantie met jezelf. Dat is waarvoor deze oefeningen zijn bedoeld.

Het zijn wat voorbeelden. Experimenteer er op los; ontdek nieuwe. Stuur ze in. Deel ze via de website. Lat anderen weten wat je ontdekt, maar vooral, ontdek van jezelf wat je niet weet. Kijk verder dan je denkt. Laat je overtuigingen los - want net als bij een boot betekent het dat je teveel zeil hebt gehesen en teveel wind vangt. Ontdek wat werkelijk aan de gang is. Kies ervoor om anders te kiezen. Om een voorbeeld te "noemen: Zoals Oscar Wilde stelt: "vergeef je vijanden; er is niets wat ze meer ergert". Leer om andere keuzen te maken; het maakt niet uit hoe je het voor jezelf beargumenteerd: de visie waardoor je een gevoel vastzette is net de visie waarvandaan je die weer los krijgt. Mensen waarmee je niet kan omgaan: hoe beleven zij het van hun kant uit? Als jij jet lastig vind om om te gaan met hoe ze leven, hoe zal het voor hun zelf zijn - zij moeten er hun hele leven mee leven... Overigens, als jij zo over hen denkt, hoe denken zij misschien over jou? Is dat waar jij zo van jezelf overtuigd bent, net waar zij het vertrouwen in jou steeds verliezen?

Het leven is een beleving. Je kan daarin kiezen. Wat de mens onderscheidt van een rots, is ons vermogen om vrij te kiezen. Daar moeten we mee leren omgaan. Deze oefeningen zijn bedoeld om daarmee te helpen.

Maar wat je doet is Jouw Keuze.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de manier waarop je leeft, en waaraan je sterft.
Dat geldt ook voor de manier waarop je je gezondheid be-leeft; of juist vernietigt.
Je speelt met je leven.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: