SIGLogo(t)
Zelfgenezer, wat doe je?

Alle geneeswijzen van de wereld staan tot je beschikking. Waar het om gaat, is of je lichaam wat je doet kan begrijpen. Omgekeerd: begrijp jij wat je lichaam probeert je te zeggen? Naarmate je je lichaam beter kent, kan je ziekte beter voorkomen. Naarmate je de geneeswijzen beter leert  kennen, heb je meer mogelijkheden om met je lichaam te communiceren. Dan gaat het er alleen nog maar om om de aard van de ziekte te kennen. Het gaat niet om het symptoom. Het gaat ook niet om de manifestatie van de ziekte. Het gaat erom te begrijpen, hoe jouw gevoel van verlies van contact met je omgeving, heeft geleid tot een verstoring in het (zelf)regulatiesysteem, Waardoor je lichaamsprocessen hun onderlinge aansluiting niet meer goed kunnen vinden. En de samenhang van je lichaam verstoord wordt.

Zelfgenezing heeft het prachtige voordeel dat je kan varen op het kompas van je goed ontwikkelde lichaamsgevoel. Je kan daardoor ziek-worden voorkomen. Als er een impuls nodig is om de samenhang tussen je lichaam en de omgeving te herstellen, zijn daar alle wereldgeneeswijzen voor te gebruiken. Het is juist je subjectieve ervaring die je daarin kan begeleiden. Maar pas op: in ziekte, is je subjectieve ervaring zelf vaak ook gestoord. Het is dan zaak om iemand die gezond is te vragen om je te helpen. Die kan dan voor je fungeren als een soort van spiegel. Objectieve bewijzen, statistiek en wat dies meer zij, zijn relevant in het van buitenaf genezen. Je kan dan niet echt zien wat in het levende lichaam gebeurt. Ook kan je niet voorzien hoe een levend lichaam – met vrije keuze -  omgaat met wat je het voorlegt of oplegt. De essentie van gezondheid is dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen beleving. Voor je eigen leven. Ziekte. En sterven.

Dit Deel 4 zet de zaken voor je op een rijtje. Het geeft je een kader waarmee je de wereldgeneeswijzen met elkaar kan vergelijken. Het biedt het aanknopingspunt om die geneeswijzen met het effect ervan op je lichaam te begrijpen. Je lichaam is dan de integrerende factor, om de geneeswijzen samen te kunnen gebruiken. In dit kader worden oefeningen gegeven, o,m dit aan den lijve te kunnen ervaren. Ten overvloede: dit is jouw leven. Als jij niet verantwoordelijk bent voor je  leven, en je lichaam, wie dan wel? (Niemand.) De geneeswijzen kan je beoefenen, als oefeningen. Daardoor kan je je gezondheid aan den lijve ervaren. De oefeningen worden gepresenteerd als een sport. Door de oefeningen te doen voel je jezelf beter. Ze worden ook gepresenteerd als spel: je kan ze beoefenen met een ander, of met anderen samen. Ook daar gaat het alleen om je eigen subjectieve beleving. Dit boek is niet geschreven voor het genezen van een ander. Het is bedoeld om je te helpen om jezelf te genezen. En ervan te genieten. Vandaar de titel van dit boek.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: