SIGLogo(t)
Genezen als Sport

Sport is iets wat iemand doet omdat het goed voelt. Het gaat om de lichamelijke ervaring. Zelf een denksport als schaken of een behendigheidssport als mikado wordt lichamelijk beleefd. Kijk maar eens hoeveel mensen zich emotioneel kunnen opwinden bij “mens erger je niet”. Vlagen hormonen doorspoelen het lichaam in de mate dat verwachtingen door teleurstellingen worden vervangen, of juist vervuld.

In dit boek staan bij de verschillende onderwerpen steeds suggesties om dat wat wordt beschreven aan den lijve te ervaren: Geneeskunde als Sport.
Dit is ook bedoeld om gezonde activiteiten in het dagelijks leven als sport te kunnen ervaren, en daardoor gewone dingen op een gezonde manier te kunnen ervaren. Of juist iets gewoons zodanig te doen dat het gezondheid bevordert.
Het oplopen van een trap als gedachteloze arbeid is een andere beleving dan een trap op lopen als sport. Ademhaling zonder denken terwijl je op een bus staat te wachten is een totaal andere beleving dan het ademhalen als sport – terwijl je tijd hebt omdat de bus nog moet komen.

De suggesties zijn arbitrair. Ze zijn louter bedoeld als suggesties om zelf op ideeŽn te komen om je gezondheid meer te be-leven, vaker te beleven, op meer manieren en plaatsen te be-leven.

Zitten als sport voor gezondheid? Jazeker, voel maar hoe je houding en ademhaling verandert terwijl je je spieren zachtjes spant en ontspant terwijl je blijft zitten. Hoeveel kilometer buikspieroefening kan je doen terwijl je over de snelweg rijdt of wacht in een file? Hoe wordt zoenen anders wanneer je het verkent als beleving van gezondheid? Er zijn zelfs boeken uit India en China die recepten geven voor seks voor gezondheid. Alles wat je dagelijks doet, of doen kan, kan je ook als gezondheidsoefening verkennen.
Het gaat erom dat je goed voelt hoe je je goed voelt, en daardoor je lichaam beter leert kennen, en er beter mee omgaat. “Voorkomen is beter dan genezen” is in de meeste gevallen bereikt doordat je omgaat met je lichaam op een manier die voor je lichaam gezond is.
Geneeskunde als sport is louter bedoeld om dat begrip te verkennen.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: