SIGLogo(t)
Rolfing en Postural Integration

Rolfing is een massagetechniek waarin de spieren dermate stevig kunnen worden gekneed dat alle spanningspunten (Triggerpoints) losgelaten worden. Pijnpunten in spieren zijn meestal probleempunten in de elektromagnetische regulatie: de spieren ‘lopen vast’ – letterlijk – in een dubbelspel. Er wordt als het ware van twee kanten tegelijk aan de spieren getrokken. We bewegen spieren nooit afzonderlijk (zoals body builder trainers soms willen laten geloven). Al onze spierbewegingen zijn onderdeel van de beweging van ons lichaam, en deel van patronen die verbonden zijn met intenties. We reiken naar iets uit. We trekken ons ergens van terug. Soms ontdekken we middenin een beweging (bijvoorbeeld: uitreiken) dat we de verkeerde beweging maken (het is beter terug te trekken), doordat we ontdekken dat datgene wat we proberen te pakken niet is wat het is (‘het touw blijkt een slang’). De spieren die deelnemen aan die beweging moeten dan abrupt overschakelen van de ene naar de andere beweging. Vaak gaat dat goed, soms niet (zoals wanneer we er met onze gedachten niet bij zijn, en de spierbeweging reflexmatig gebeurt, en daardoor buiten ons bewustzijn moet worden hersteld). Het gevolg is dat er een aanstuurconflict als een spanning in de spieren bestaan blijft. Veel spierpijn is hierop gebaseerd.

Rolfing lost dit op door de spieren zo fors te masseren dat ze de spierspanningen niet langer vast kunnen houden. Postural Integration en Bio-energetica doen dit bijvoorbeeld door (eventueel in combinatie met adembeweging) spieren in hun extreme beweging te houden, en zo de spanning te ontspannen. (Deze methoden zijn gebaseerd op de aanpak van Qi Gong en Yoga.) Shiatsou en Triggerpointbehandeling doet het door de pijnpunten te herkennen en op de plaats waar de spier in conflict is druk uit te oefenen. Neuraaltherapie injecteert procaÔne in zulke plaatsen: het is een stof die helpt om de elektrische lading te ontladen. Het effect is dat de spieren hun oude spanningspatronen loslaten. Bij de meeste therapieŽn is het een gegeven dat de oude herinnering die ‘in het lichaam vastzat’ daarbij vrijkomt, en kan worden geheeld. (Zie ook hypnose en Neurofeedback.) Het gevolg is dat het lichaam weer vrij is om te bewegen. Dansers kunnen beter dansen, en voor alle anderen is het alsof het lichaam zich verjongt heeft.

Deze massage technieken laten zien dat zich soms in ons lichaam oude problemen opstapelen, waardoor de beweeglijkheid van ons lichaam steeds meer wordt beperkt. Door de spieren weer los te masseren – tot op het diepste niveau – wordt de beweeglijkheid van ons lichaam (en onze vrije keuze) herstelt. Veroudering is in die zin de opstapeling van onopgeloste problemen. Door het regelmatig oplossen van oude problemen – en dat kan ook door het masseren van het lichaam – is kwetsbaarheid voor verandering vaak te voorkomen.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: