SIGLogo(t)
Her-kennen van je zelfgenezend vermogen

We zijn ons gewoonlijk niet bewust van ons zelfgenezend vermogen. We merken niet dat het werkt. Net als het geluid van e tikkende klok die naast je bed staat, zijn we er zo aan gewend dat we het niet meer ervaren. Daarnaast zijn de momenten waarop het zelfgenezingsproces het meest actief is die waarop we slapen: ontkoppeld van onze beleving van onze omgeving kan ons lichaam zichzelf hervinden. Net als bij het bewaren van je gewicht, gebeurt dit op niveaus waarop je je niet van je lichaamsfuncties bewust bent. Maar dat is wel waar ze werken. Het gaat er dus om, om je bewust te worden van die andere niveaus van bewustzijn. Dat is wat alle wereldreligies adviseren: “meditatie als medicatie”.

Het herkennen van het zelfgenezend vermogen vraagt om aandacht voor al die processen die gewoonlijk vanzelf gaan. Al die dingen die je lichaam doet, voor je doet, waardoor en waarna je je beter voelt. Als je een dagboek (biografie) en nachtboek (droomjournaal) bijhoudt dan kan je, teruglezend, die momenten onderkennen,. En daardoor herkennen. Het gaat dan wel op momenten waarop je verder niets deed; waar je niet iets hebt ingenomen of gebruikt, en waar je dus je lichaam zelf ‘aan het werk’ ziet. Schrijf het op, en dan ontstaat zo een lijstje waarin je je zelfgenezend vermogen kan her-kennen.

Zelfgenezend vermogen zien we in alles dat leeft om ons heen.
We zien hoe het landschap zich hersteld na een storm of industriŽle vervuiling.
We zien planten zich herstellen na droogte of – soms – na brand.
We zien dieren hun wonden likken en zich bij ziekte verzorgen.
En we zien hoe andere mensen bij ziekte met zichzelf omgaan.
Vooral kunnen we zien hoe mensen van verschillende culturen op andere manieren met hun lichaam en zichzelf omgaan, om van ziekte te herstellen.

Van al die manieren kunnen we leren
1) dat het kennelijk niet gaat om de methode dat gebruikt wordt, maar
2) dat het erom gaat dat het lichaam haar eigen integriteit kan hervinden.

Meestal komt het erop neer dat we het lichaam niet langer misbruiken. Niet afmatten of uitputten. Geen dingen doen die ons lichaam niet aankan. Geen stoffen in het lichaam proppen die het lichaam niet kent of niet aankan. Het gaat om het gebruiken van een leefwijze, “Life Style”,  die aansluit op het functioneren van het lichaam. Het komt steeds neer op hetzelfde: ken je eigen lichaam. Geef het aandacht, ontdek het; leer het kennen.
Dat is waar de (aandachtsoefening) van Deel 4 in dit boek voor zijn bedoeld.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: