SIGLogo(t)
Eten zonder lange tanden

Als je je tandvlees kwijt bent wordt eten een gevoelige zaak. Het daarom handig om je gebit goed te verzorgen. Veel mensen leren dat het er om gaat om je tanden te poetsen. De reclames voor hi-tech tandenborstels op de televisie doen dat in slow motion voor. Maar, zegt de tandarts preventieassistente, dat is niet de bedoeling.

  • “Het gaat erom dat je je tandvlees masseert”.
  • “Gezond tandvlees is biggetjes rose”.

Haar advies is simpel: hou je tanden schoon.
Dat is te doen door: Stoken, Flossen, Poetsen en Spoelen.

  • Houdt er rekening mee dat als je dit al een tijd niet gedaan hebt, je zieke tandvlees de eerste dagen wat kan bloeden voordat het zich weer sterkt en kan genezen.

Stoken

Een tandenstoker is gepunt en driehoekig (༯, ྼ). De vorm is erop gericht dat je gemakkelijk tussen de tanden kan komen, en met de platte kant tegen het tandvlees kan drukken. Zoals de preventieassistente dat zegt: Insteken,1, 2, 3. Het tellen tot drie gaat gepaard met het zachtjes wrikken met het stokje, omhoog en omlaag, om het tandvlees wat naar onder te drukken. Dit heeft twee bedoelingen:

je drukt je tandvlees weg, waardoor je gemakkelijker straks kan flossen.

Je masseert het tandvlees, waardoor het elastische blijft en teruggroeit.

Als je tandvlees niet teruggroeit krijg je “wijkend tandvlees”, en daardoor “lange tanden”.

Met lange tanden eten is pijnlijk, wand te tandhals wordt niet langer door het tandvlees beschermd. Vandaar dat het goed is om na elke maaltijd je tanden schoon te maken en te masseren.

Als je gen tandenstoker hebt, kan je altijd nog op een houtje bijten om aan een stokje een platte punt te geven, om darmee te kunnen stoken.

In een goed huwelijk moet je wel stoken; doe je dat niet dan kan het zijn dat in de voedselresten onderaan je tanden microben komen te leven, die een chronische ontsteking geven. Ontstoken tandvlees is niet langer biggetjes roze, maar rood ontstoken. Tussen partners draagt die ontsteking zich over. De tandvleesontsteking van de ene komt ook bij de ander. Beide krijgen daardoor een kenmerkende “rottende adem”. (“Parodontitis”, “Gingivitis”.) Dat kan tot verwijdering leiden. Door goed te stoken is dat te voorkomen.

Flossen

Flosdraad is in velerlei soorten te kopen. Gewaxste lintdraad, zei de preventieassistente, is het beste. Doordat het een brede kent heeft legt het zich beter aan tegen de tanden en kiezen (“de elementen”). De bedoeling is dat je de flosdraad tussen twee “elementen” doortrekt, naar het tandvlees, en dan de draad direct tegen het element aan omlaag trekt en daarna weer omhoog trekt. Je gebruikt de draad als een ‘schepje’ om de voedselresten weg te ‘scheppen’ uit de hoekjes naast het tandvlees onderaan tegen de tand aan. Je kan dat zien aan de flosdraad: als je goed flost komen de voedselresten mee naar boven. Dat ruimt op.

Je kan de flosdraad om de tand of kies heen trekken. Daardoor kan je in drie bewegingen de voorkant, achterkant en zijkant van “het element” schoonschrapen.

Je hebt 32 “elementen”, met elk twee zijkanten,een voorkant en een achterkant. Dat vraagt dus even tijd. Je moet dan ook voor jezelf kiezen op je late met lange tanden wilt eten. Of dat je je gebit preventief schoon houdt. Als je flost voor de spiegel kan je direct controleren of, dat, de tanden en kiezen schoon zijn, en je tandvlees nog gezond is: “biggetjes rose”.  Advies: neem er de tijd voor. Het is een ziekte van deze kultuur dat men meent dat het niet nodig is om het eigen lichaam te verzorgen. Schone tanden besparen op kosten van reparatie, voorkomen wijkend tandvlees en slechte adem, en voorkomen tandrot en tanduitval.

Een stukje informatie terzijde: een kunstgebit – meent men – houdt verbant met dementie. Onderzoek liet zien dat dementie bij mensen met een kunstgebit veel meer voorkomt. Vermoedelijk komt dat doordat het bot niet langer via de tanden wordt ‘gemasseerd’.

Poetsen

Tandpasta maak je het gemakkelijkste zelf. Zout, bakpoeder, en eventueel wat waterstofperoxide (3%). Fijngemalen zout voor het voorzichtig schuren en ontsmetten, calciumbicarbonaat voor het verzorgen van het tandvlees, en waterstofperoxide (dat bevat veel zuurstof) voor antisepsis (ontsmetting). Maak je tandenborstel nat in wat water, doop het in je poeder, en gebruik het om je tandvlees te poetsen. Een klein beetje is al voldoende.

Belangrijker dan het poetsen van je tanden is het masseren van je tandvlees. Dat is het fundament voor de gezondheid van je tanden en kiezen. Na je stoken en flossen masseer je met de tandenborstel de vuilresten weg die je losgehaald hebt van je “elementen”.  Masseer, zachtjes, rustig en zorgvuldig, met liefde, je tandvlees.

Spoelen

Je hebt gestookt, geflost en gepoetst.
Spoel daarna je mond rustig met water.

Neem een slok in je mond en pers die heen en weer langs je tanden. Pers het water van je mondholte naar je wangen en terug. Spuug het uit of slik het door:  Je lichaam kan omgaan met alles in de tandpasta die je zelf gemaakt heb. (Die garantie is voor fabriekstandpasta lang niet altijd te geven. Misschien is dat waarom ze adviseren dat je het na het poetsen weer uitspuugt? Een erwtgrote klodder fluor tandpasta heet zo giftig te zijn dat het via chemisch vuil moet worden afgevoerd...)

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: