SIGLogo(t)
Zingen

“Bse Leute haben keine Lieder“
In veel landen weet men dat mensen die zingen plezier hebben.
Daar is een reden voor: als je zingt, trilt je  lichaam. Vanuit de keel en longen resoneren de klanken door je hele lichaam. Als je nog wat zwaar op de maag hebt liggen, of je buik vol van iets, dan voelt dat niet lekker. Omgekeerd, als je gaat neurin of zingen, dan ga je je beter voelen. Letterlijk, en figuurlijk.

Dit is n van de redenen dat in kerken veel werd gezongen. Niet alleen voelen mensen zich stuk voor stuk beter, maar door samenzang voelen ze zich ook prettiger bij elkaar.

Ook in andere culturen is het gebruik van stem en zang goed bekend. Joska Soos gebruikte als titel voor zijn boek “de Zingende Sjamaan”. In India is dit zingen zelfs tot een kunst en techniek ontwikkeld: de Mantra.

Dan Winter citeert dat er een overeenkomst is tussen de golfvorm die uit de mond komt, de vorm van de mond door de mondstand, en de resonantie in het lichaam. In een Mantra kan je dus gericht klanken in het lichaam laten resoneren. Vergelijk het met een zaklantaarn waarmee je in donkere hoeken van een grote ruimte kan schijnen.

Hoeveel liederen ken je?
Zijn er liederen die je wel eens hardop zingt? ..

Probeer het eens?

Neurie wat? Maak klanken van verschillende soorten. (zonder dat je de buren verstoort...) Het is belangrijker om de klanken te voelen, dan om kabaal te maken. Experimenteer. Waar voel je de klanken het beste? Welke klanken voel je het beste? Zijn eer klanken die je gericht in bepaalde lichaamsgebieden het beste kan voelen? Wat verandert er, in je gevoel, als je zulke klanken langdurige zingt? Hoe voelt je lichaam, daarna?

Experimenteer; ontdek.

Mogelijk ontdek je wat door veel culturen is beschreven: dat er verschillende klanken zijn om verschillende gevoelens op te roepen of te versterken.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: