SIGLogo(t)
Meridiaantherapievormen

Spierspanningen zijn meestal een gevolg van een conflict in spieraansturing. Het gaat daarbij niet om de afzonderlijke zenuwbanen die een spier innerveren en activeren, maar om het samenspel van de zenuwbanen naar groepen van spieren. Spieren kunnen alleen maar trekken, en werken daarom in paren: antagonisten. Wanneer de actiespier (agonist) samentrekt dan ontspant de antagonist in dezelfde mate om de beweging toe te laten. Dit geldt niet alleen voor spieren die samen een ledemaat laten strekken en buigen over een gewricht, maar ook de relatie tussen opeenvolgende gewrichten waarin spieren samentrekken (en ontspannen) om een bijvoorbeeld een ledemaat te laten buigen of strekken. Het gaat daarin niet om het activeren van afzonderlijke spieren, maar om het maken van bewegingen waarin meerdere spieren samen meedoen. In ons lichaam is er zo een samenspel van groepen van spieren, over ons hele lichaam, want de armbewegingen houden elkaar vaak in balans, voor de beenbewegingen geldt hetzelfde, en ook armen en benen, romp en hoofd zijn op die manier in gemeenschappelijke bewegingspatronen verbonden.

In ons lichaam is er niet alleen in beweging, maar ook in ontspanning. Hetzelfde patroon als we zien in agonist en antagonist (spanning en ontspanning) zien we ook in het samenspel tussen spieren en organen. In ons spiersysteem zijn we te vergelijken met een dier: we kunnen ons van n plaats naar een andere bewegen. In ons darmsysteem zijn we met een plant te vergelijken: we kunnen opnemen en verwerken wat de omgeving ons daar heeft te bieden. Ook in dat opnamesysteem en spijsverteringssysteem is het patroon van agonist-antagonist te herkennen: we hebben organen die stoffen omzetten, en we hebben organen die stoffen transporteren. Ook ons ‘dierlijk’ systeem en ons ‘plantaardig’ systeem complementeren elkaar op diezelfde manier: wanneer we eten hoeven we niet te bewegen; wanneer we bewegen zijn we in principe niet aan het eten. Dit is gebaseerd op wat bij dieren is te vinden: ze zijn op jacht, ze eten, ze verteren, of ze slapen. Hetzelfde principe is ingebouwd in ons lichaam: als je eet, dan is je lichaam in rust.

Er zijn veel  mensen die door hun leefstijl dit verwarren. Ze eten, terwijl ze bewegen. Er is zelfs een hele Fast Food industrie die mensen verkoopt dat dit gewenst is. Het gevolg is dat het lichaam een probleem heeft: het is er niet op ingericht om het bloed naar n de darmen n de spieren te bewegen. Het is ook niet in staat om de maag n zuur n basisch te laten zijn (zoals nodig is voor het verteren van f vlees f granen). In ons lichaam bestaat op meer manieren een keuze die we bepalen door de manier waarop we omgaan met onze omgeving. Vanuit het Verre Oosten zijn er veel geneestechnieken die er allemaal op zijn gericht om de balans van het deel in het geheel te herstellen. Dat is ook de essentie van ons woord voor genezen: helen.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: