SIGLogo(t)
Rek en strek

Ook uit de Yoga is er een serie van rek en strek oefeningen die (samen met ademhaling) meer doen dan op het eerste gezicht het geval lijkt. Het strekt niet alleen het lichaam, maar ook de geest. (Dat is logisch, want die zijn bij leven en welstand met elkaar verbonden).

HaTha Yoga maakt gebruik van spierspanningen en spierspoeltjes. Op het plaatje is te zien waar die in het lichaam zijn te vinden. De spierspoeltjes zijn bedoeld om te voorkomen dat je je eigen spieren aan flarden trekt: vergelijk het met zekering in een elektrisch circuit. (Soms werkt dat niet, en trekken bijvoorbeeld tennisspelers of voetballers een spierbundeltje stuk. Dat voelt aan alsof een tennisbal tegen hun kuiten knalde.)

In de Hatha Yoga worden spierbewegingen uitgevoerd, langzaam, terwijl de ademhaling daar direct in meedoet, waardoor de spiergroepen weer in hun extreme standen komen. Daardoor kan het lichaam de neutrale tussenstand weer beter bepalen. In de plaatjes zijn daar een aantal voorbeelden van gegeven.

In principe breng je de spiergroepen in een extreme stand; en houdt die even vast terwijl je door je adem die stand iet uitrekt, zeg maar “masseert’. Bij het in en uitademen rekt je lichaam iets door, waardoor je de grens wat kan verleggen. Door de extremen zo beter te voelen weet je lichaam ook beter waar de extremen liggen. De oefeningen zijn vergelijkbaar met het ijken van een weegschaal, of het stemmen van een piano.

NavLeft NavUp NavRight
[Zelfgenezen - Doe Het Zelf] [Doe Het Zelf] [Overzicht] [Handboek] [ZelfGenezing] [1 Wat is je Lichaam?] [2 Gezondheid, wat is dat?] [3 Genezen, hoe werkt dat?] [4 Zelfgenezing] [Wiki] [Cursusaanbod]

SIG-zaait
SIGLogo2
Opgericht 12 februari 2002
KvK Amsterdam 34175768

Voor Donaties:

Postbank rekening 7234993 t.n.v. SIG

of via PayPal: