Dit boek is opgebouwd uit vier delen.
Het Lichaam Deel 1 begint met de vraag “Wat is dat, je lichaam”. De conclusie is dat je lichaam geen ding is. Om je lichaam te begrijpen is het nodig om anders te denken. Niet in ding-denken, maar in ... we hebben er niet eens een naam voor. In dit boek gebruiken we daarom het woord be-leven. Het gaat over een directe ervaring, waarin je verbonden bent met je lichaam, maar je lichaam en jij toch ook elk schijnbaar apart zijn. Deel 1 van dit boek helpt je begrijpen hoe dat het geval is. Het legt ondermeer uit hoe je lichaam ontstaan is, en hoe elke cel, altijd, deel is van de heelheid van je lichaam.
Gezondheid/samenhang van het geheel/de cel Deel 2 gaat over de manier waarop het lichaam die heelheid in stand houdt. Het helpt om te begrijpen hoe elke cel uniek is, en het lichaam als geheel zichzelf als éénheid in stand houdt. Ook hier is het nodig om op een andere manier te leren denken. Elke cel is uniek? En tegelijkertijd deel van het geheel. Het is het samenspel van de cellen die onze gezondheid bepaalt. Dit deel maakt dan ook expliciet dat het nodig is om de gezonde processen tussen en in de cellen te kennen en te begrijpen, om te komen tot begrip van/voor gezondheid. Daarbij wordt ook duidelijk dat zelfgenezing op deze principes gebaseerd is: dat kunnen we leren gebruiken.
Zelfgenezing en genezing Deel 3 beschrijft dat ziekte het gevolg is van verstoring van het gezonde samenspel tussen de cellen 3 stelt Deel daarom de principes van zelfgenezing centraal. Ieder van ons heeft daar (onbewuste) kennis van: ze zijn ingebouwd in ons lichaam.)
We weten allemaal dat we een aanpassingsvermogen hebben (ook al lijken sommigen, anderen, dat weinig te gebruiken...). Op de één of andere manier slaagt het lichaam er steeds in (nou ja, vaak dan) om in heel verschillende omgevingen haar heelheid te bewaren. Je kan gaan sneeuwballen gooien, je kan naar de sauna, en je lichaam warmt weer op en koelt weer af. Zelfs na jaren kunnen je vrienden je nog steeds herkennen. Hoe slaagt je lichaam erin om die heelheid te bewaren?
Praktische tips voor zelfgenezen Deel 4 tenslotte gaat in op de verschillende manieren waarop je van de inzichten van Deel 1, 2 en 3 gebruik kan maken. Het biedt je technieken en methoden om je lichaam een andere omgeving te geven, waardoor het zich kan genezen. Ook vindt je er technieken om je lichaam anders te be-leven; bijvoorbeeld door het veranderen van ademhaling of gedachten. Maar vooral vind je er voorstellen en vragen om je lichaam anders te beschouwen, het anders te respecteren, en anders te waarderen. Door je lichaam beter te kennen kan je er anders voor zorgen, en anders mee omgaan. Zelfgenezing begint met een gezonde leefstijl.
Want voorkómen is beter dan vóórkomen.
|