“Voel je goed” is tegelijkertijd diagnose en therapie; recept en medicijn.
Door aandacht te geven aan wat je voelt geef je je lichaam aandacht. Je lichaam geeft dan uitleg – in lichaamstaal – van wat je gevoel voor je betekent. Je gevoel ontvouwt zich (verergert) wordt sterker (erger) en duidelijker (erger) en ... lost zich op. Zodra je lichaam zich begrepen voelt kan je dat voelen: je goede gevoel komt weer op gang.
Leer ervaren dat “je goed rot voelen” je de weg wijst naar betere gevoelens. Neem er de tijd voor. Ziekte en dood kunnen je leven bekorten. Slecht gevoel is daarvan een eerste signaal.
Vandaar: “Voel je goed”. Je goed voelen levert je grote tijdwinst: je voelt je beter, leeft langer, en voelt je beter. Het is een actief proces. Je Goed Voelen gaat niet vanzelf.
- Net als bij tuinieren, of de verzorging van dieren,
moet je er aandacht aan geven: aan je lichaam.
Ervaringsoefening
De Hawai’ianen hebben een woord: “Umihipili”. Je lichaamsziel. Het is je lichaamsbewustzijn, het bewustzijn van je lichaam. Voor hen is het vergelijkbaar – qua begripsvermogen – met iemand van 6 jaar. Mogelijk helpt het om zo over, en met, je lichaam te denken, en je goede gevoelens te delen.
Gedachteoefening:
Stel je voor. Iemand leent je auto. En rijdt ermee tegen een muur. Ben je dan tevreden als de garage de deuken eruit haalt, en de verf weer mooi bijspuit? Of vindt je het tijd om het verklikkerlichtje van de remolie te laten repareren. En toch ook maar de remolie bij te vullen, zodat de remmen weer werken?
|